La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

De Koerden en Zelfbeschikkingsrecht


Auteur : Katy Verzelen
Éditeur : Date & Lieu : 1997, Brussel
Préface : Pages : 174
Traduction : ISBN :
Langue : NéerlandaisFormat : 135x210 mm
Code FIKP : Liv. Dud. Ver. Koe. N°278Thème : Général

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
De Koerden en Zelfbeschikkingsrecht


De Koerden en Zelfbeschikkingsrecht

Katy Verzelen

Koerdisch Instituut te Brussel


"Maart 1991, beelden over de in het nauwgedreven Koerden van Irak werden massaal de ether ingestuurd. Net zoals bij vele andere, lieten deze beelden een grote indruk op mij na. Tevens wekten ze bij mij de interesse om iets meer te weten te komen over dit volk dat over verschillende staten verdeeld leeft.

Hoewel in 1991 verschillende kranteartikels gewijd werden aan het Koerdische volk, bleek dit maar een tijdelijk verschijnsel te zijn. Niettegenstaande de Koerden, net zoals bijvoorbeeld de Palestijnen, gecatalogiseerd kunnen worden als 'natie zonder staat', zijn de publicaties over de Koerden en hun streven naar een Koerdische staat veel minder frequent. Dit vormde de aanleiding om 'de Koerden en Zelfbeschikkingsrecht: nationaal en internationaal’ als onderwerp voor een onderzoek te kiezen.

Dit werk is een poging geworden om meer inzicht te verschaffen in de Koerdische problematiek in elk van de landen waar Koerden wonen en de houding van de Internationale Gemeenschappen daartegenover Dit werk kwam tot stand met de medewerking van de Prof. Dr. D. Beke, het Koerdisch Instituut te Brussel, Dhr. Willy Kuijpers en verschillende documentatiecentra die mij van de nodige informatie voorzagen zoals het NCOS, het ABOS, ... waarvoor ik mijn oprechte dank betuig." K.V.Katy Verzelen, een West-Vlaamse, diploma graad licentiaat in de Politieke Wetenschappen, optie Internationale Betrekkingen, met onderscheiding, behaald aan de Universiteit Gent in 1996 behandelt in deze verhandeling het Koerdische streven naar autonomie en/of onafhankelijkheid, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende landen waar de Koerden wonen.
Hiervoor werd er eerst een politiek-historisch kader geschetst tot 1980. Daarna werd voor de periode van 1980 tot 1996, de houding van de nationale overheden, de Internationale Gemeenschap en België ten aanzien van dit streven besproken.Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues