La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Den kurdiska frågan i Turkiet


Auteur : Mahmut Baksi
Éditeur : Oktober Date & Lieu : 1974, Stockholm
Préface : Pages : 84
Traduction : ISBN : 91-7242-034-0
Langue : SuèdoisFormat : 110x185 mm
Code FIKP : Liv. Swe. Bak. Kur. N°819Thème : Littérature

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
Den kurdiska frågan i Turkiet


Den kurdiska frågan i Turkiet

Mahmut Baksi

Oktober


Det kurdiska folket utgör en betydande befolkningsgrupp i Västasien. Antalet uppgår totalt till omkring 16 miljoner och de bor på en yta ungefär lika stor som Sverige.
Kurdistan är ingen egen stat. Det är delat på fyra länder — Turkiet, Iran, Irak och Syrien — och i vart och ett av dem utgör de en minoritet av befolkningen.
I boken behandlas den kurdiska frågan i Turkiet, där ungefär hälften av den totala kurdiska befolkningen bor.Mahmut Baksi, själv från kurdiska delen av Turkiet, f 1944, journalist och författare är f n bosatt i Sverige.
Flera av hans böcker är förbjudna i Turkiet. Efter publicering av en bok om det kurdiska folkets historia dömdes han 1971 till 15 års fängelse för att ha gjort »kurdisk propaganda i tidningar och böcker». I Turkiet existerar ingen »kurdisk fråga», varför den som tar upp kurdernas förhållanden i landet enligt lag kan dömas till 15 års fängelse.
Baksi flydde till Västtyskland där det finns en stor grupp turkiska och kurdiska arbetare. Han beviljades asyl. Men efter att ha gett ut en bok om hur hänsynslöst de turkiska arbetarna utnyttjas i Västtyskland fick han besked att lämna landet inom dagar. 1972 kom han därför till Sverige.Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues